Przeglądasz forum jako gość. Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum dyskusyjnego.

Witaj, Nie zarejestrowany.

Czy chciałbyś móc w pełni korzystać z forum, na którym nikt nigdy nikogo nie pozostawia bez odpowiedzi? Na którym żaden nowy wątek nigdy nie jest pusty? Chciałbyś dołączyć do społeczności komputerowców, dziennikarzy, specjalistów od sprzętu? To forum jest dla Ciebie! To Forum.PCArena.pl! Wystarczy, że się zarejestrujesz.

Odpowiedz
stare 08-02-2010, 15:27   #1 (permalink)
TiViG

Status: Guru

Domyślnie Scythe Himuro SCH-1000

Witam.
Chciał bym ogólnikowo i dość amatorsko przedstawić kieszeń na dysk Scythe Himuro SCH-1000. Nie będzie to profesjonalna recenzja ale myślę że przybliży Wam praktyczne aspekty tego produktu.
Himuro zakupiłem w cooling.pl za cenę 65,49zł (mam dwa dyski więc kupiłem dwie kieszenie 130,98zł)

Jako że posiadam obudowę CoolerMaster Gladiator 600, w której zatoki 5,25" wyposażone są w bezśrubowe zaciski. Musiałem pozbyć się kilku elementów, które znacznie utrudniały montaż kieszeni.

Przed operacją:

Po operacji:

Usunięte organy pacjenta:

W brew pozorom to nie był trudny zabieg. Najgorzej było z pierwszą zasuwką. Ale jak już się znajdzie odpowiednie miejsce, które trzeba nacisnąć małym płaskim śrubokrętem, to reszta idzie jak z płatka. Może napisze czemu musiałem wymontować zasuwki. Ponieważ Himuro jest montowane na śrubkach, po cztery z każdej strony. Gdybym chciał zacisnąć kieszeń za pomocą zasuwki to nic by z tego nie wyszło bo te zaciski sprawdzają się chyba tylko w przypadku napędów optycznych.

Przejdźmy do unboxingu Scythe Himuro. Oczywiście pudełko tekturowe a na nim cała masa Chińskich (czy Koreańskich, nie wiem) znaczków, kolorów, napisów i zdjęcie samego Himuro.

Po otwarciu pudełka widzimy instrukcję na której oczywiście brak języka Polskiego. Nie będzie on jednak potrzebny gdyż instalacja dysku w kieszeni jak i sam montaż w obudowie jest dziecinnie prosty.

I oto nasz Himuro

Pierwsze wrażenie jest pozytywne, choć nie ma się tu czym zachwycać. Solidna aluminiowa puszka na naszego twardziela. Z każdej strony widać "ząbki" typowe dla radiatorów. Nie jest to raczej element ozdobny dla naszego PCta, ale ważne aby był wydajny.

Jak widać na zdjęciach poniżej, cała kieszeń jest wyłożona taśmą termo-przewodzącą. Niestety maty wyciszające są jedynie u góry (tudzież u dołu, zależy jak kto zamontuje kieszeń) i z przodu.

Na drugim zdjęciu mamy całą zawartość pudełka. Wygląda ubogo, ale niczego więcej nie będziemy potrzebować.

Dysk montujemy na zasadzie że tak to nazwę, zaciskowej. Czyli wciskamy naszego twardziela (jak to brzmi hahaha) tak aby nie latał na wszystkie strony i był stabilny.

Zapomniałem zrobić zdjęcia otworu na złącza SATA i zasilania, ale możecie je znaleźć w sieci, gwarantuję że w rzeczywistości wyglądają identycznie =].

W kieszeni jest minimalna ilość miejsca, pozwalająca zamontować np. czujnik temperatury. W moim przypadku znalazł się on tutaj:

Obudowa kieszeni wygląda bardzo solidnie jak już wspomniałem wyżej, nie jest jednak tak perfekcyjna jak bym tego chciał. Na tym zdjęciu widać szczelinę między dolną a górną pokrywą

Przesmyk Sueski to, to nie jest, ale przypuszczam że ma wpływ na wyciszenie dysku.

Kieszenie prezentują się dobrze, aczkolwiek jak już wspomniałem, nie jest to element dekoracyjny.

Komentarz ogólny:
Na zdjęciach można dostrzec gumowe dystanse mające zapobiec przejściu wibracji z dysku na obudowę. Nie wiem czy spełniają swoją rolę tak jak powinny gdyż czasem czuję/słyszę że coś w mojej budzie wyraźnie drga, nie jestem jednak pewien czy to dyski, czy może wentylatory, tak więc pozostawię to bez oceny.
Jeśli chodzi o hałas. Nie uzyskałem ciszy jakiej się spodziewałem, może moje wymagania były zbyt wysokie, nie wiem. Nie da się jednak ukryć że jakieś 2-3db (trudno powiedzieć bez specjalistycznych testów) ciszy zyskałem. Dźwięki wydobywające się z kieszeni są teraz jakby przymulone, myślę że bardziej akceptowalne niż jakby dyski były bez obudowy.

Kilka nie precyzyjnych danych technicznych:
Temperatury w idle (winamp (radio internetowe), firefox, total commander, paint shop pro itp.)

SAMSUNG HD160JJ 36 °C (97 °F)
SAMSUNG HD753LJ 33 °C (91 °F)

Nie wiem o ile stopni, ale wiem że temperatury są wyższe niż wtedy, gdy oba dyski były zamontowane w koszu i chłodzone wentylatorem frontowym. Niestety nie pamiętam jakie były wcześniejsze temperatury. Gdyby puścić jakiś nawiew na Himuro to sądzę że kilka stopni poszło by w dół. Ale nie ma to większego sensu bo tragedii nie ma, wręcz przeciwnie, temperatury są standardowe i mieszczą się w normie. Poza tym, obie kieszenie są zamontowane jedna nad drugą, co zapewne ma wpływ na temperaturę, zwłaszcza tego dysku, który jest wyżej.

Ocena nie do końca końcowa:
+ solidne wykonanie
+ kilka decybeli w dół
+ łatwy montaż

- wyższa temperatura dysku
- szczelina między jedną a drugą pokrywą
- maty wyciszające tylko u góry/u dołu i z przodu

Surowa ocena końcowa: 5/10

PS.
Sorry za jakość zdjęć. Nie zwracajcie też uwagi na bałagan na biurku i tapetę na ścianie, to był dziecinny pokój, stąd te gwiazdki hehe. Sorry też że nie zrobiłem więcej fotek i że cała recka jest taka uboga w dane techniczne. Ale lepszy rydz niż nic. Pozdrawiam.
CoolerMaster Gladiator 600 Black + Scythe Kaze Server Corsair CMPSU-550VXEU 550W Asus M4A77TD Pro AMD Phenom II X3 Black Edition 720, 2800 MHz (14 x 200) + Scythe Mugen II G.Skill F3-12800 DDR3 CL9 NQ Radeon 4890 HIS 1GB iCooler x4 + Scythe Musashi Samsung SyncMaster 2243LN 22" Samsung HD160JJ (160GB) + Scythe Himuro Samsung F1 HD753LJ (750GB) + Scythe Himuro LG SuperMulti DVD+/-RW GH22NS50 Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio + Logitech X-540 A4Tech X-750 Extra Fire + Razer Goliathus Control Edition Omega Logitech Media Keyboard PS2 Black + Tracer TRK-400 Slayer
TiViG jest offline   Odpowiedź z Cytatem
  #1.5
Linki sponsorowane

Scythe Himuro SCH-1000

Reklamy:

stare 08-08-2010, 14:00   #2 (permalink)
guanggu

Status: Stały bywalec

Domyślnie Odp: Scythe Himuro SCH-1000

Dear customers, thank you for your support of our company.
Here, there's good news to tell you: The company recently
launched a number of new fashion items! ! Fashionable
and welcome everyone to come buy. If necessary, please
input: Popular Ladies Handbag. Cheap shoes,Online Shopping With Free Shipping We need your support and trust!!
guanggu jest offline   Odpowiedź z Cytatem

Odpowiedz

Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady postowania